Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Τη σχολική χρονιά 2011-12 η Β΄ τάξη, στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, εκπονεί το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας» σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).
 Στόχος μας είναι  η αγάπη για το βιβλίο. Οι πράξεις περισσότερο από τα λόγια περνούν στους μικρούς αναγνώστες το «μήνυμα». Η ένταξη των βιβλίων στη ζωή της τάξης  με κάθε αφορμή, μαθαίνει στα παιδιά ότι το διάβασμα αποτελεί ένα απαραίτητο και σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας.
Οι εκπαιδευτικοί είμαστε συναναγνώστες και παράλληλα εμψυχωτές, διαμεσολαβητές μεταξύ του παιδιού και του κόσμου των βιβλίων. Στην ηλικία της Β΄ τάξης τα παιδιά έχουν μικρή αναγνωστική εμπειρία, γι’ αυτό ακολουθούμε δραστηριότητες που έχουν παιγνιώδη μορφή.
Μια ιστορία μπορούμε να:
ü Την αφηγηθούμε
ü Την διαβάσουμε δείχνοντας ή όχι τις εικόνες
ü Την ακούσουμε υπό τους ήχους ήρεμης μουσικής
ü Τη συναντήσουμε μέσα απ’ τη δραματοποίηση
ü Τη ζωγραφίσουμε
Δράσεις:
Δανειστική βιβλιοθήκη: τα παιδιά διαλέγουν τα βιβλία τους, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους. Αφιερώνουν χρόνο στην ανάγνωση, προτείνουν βιβλία ο ένας στον άλλο.
«Κοινότητα αναγνωστών-Παρουσίαση βιβλιοκριτικής»: Γράφουν και ζωγραφίζουν  τι είναι αυτό που τους άρεσε ή όχι σ’ ένα βιβλίο και το παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα σε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης, αυθορμητισμού και συνεργασίας, επικοινωνίας και αλήθειας.
Οι  μικροί αναγνώστες:
ü Κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με τους ποιητές μας.


ü Αντιγράφουν  ποιήματα, τα ζωγραφίζουν.
ü Γράφουν και εικονογραφούν  μια ιστορία (χειροποίητα βιβλία).
ü Κατασκευάζουν κολάζ πάνω σε μία ιστορία.
ü  Γράφουν ιστορία με κάποιες λέξεις που έχουν δοθεί.
ü  Γράφουν  τη συνέχεια μιας ιστορίας.
ü  Κατασκευάζουν  σελιδοδείκτες.
ü  Φτιάχνουν το δικό τους λεξικό με τις καινούριες λέξεις που συναντούν και το εικονογραφούν.
ü Γνωρίζουμε νέους Έλληνες συγγραφείς, όπως  τη Σοφία Ζαραμπούκα, το Χρήστος Μπουλώτη, την Αγγελική Βαρελλά, το Βαγγέλης Ηλιόπουλο  μέσα από τους ήρωες των βιβλίων τους  και… όχι μόνο, μια και το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη του συγγραφέα στο σχολείο μας!
Την Τετάρτη, στις 13 Ιουνίου το σχολείο μας θα επισκεφτεί ο συγγραφέας  Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Θα’ ναι σίγουρα μια μέρα γιορτής και χαράς για όλους μας!
Και… πάνω απ’ όλα μην ξεχνάμε τα δικαιώματα του αναγνώστη σύμφωνα με τον D. Pennac:
Το παιδί έχει δικαίωμα: να μη διαβάζει, να πηδάει σελίδες, να μην τελειώνει ένα βιβλίο, να το ξαναδιαβάζει, να διαβάζει οτιδήποτε, στον μποβαρισμό (ικανοποίηση αισθήσεων), να διαβάζει οπουδήποτε, να τσαλαβουτάει, να διαβάζει μεγαλόφωνα, να σιωπά.
Ζαβρακλή Κάλλια
Μπούτση Βιβή
Θεοδωράκη Τζένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: