Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α1



Το τμήμα Α1 με υπεύθυνες την δασκάλα του Α1 Ζαβρακλή Κάλλια και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Καμπούρη Βασιλική, πραγματοποιεί πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα την «Υγιεινή διατροφή και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών».
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και διεξάγεται σε ενότητες.
1η ενότητα: Τα φρούτα και τα λαχανικά.
   Κατά την διάρκεια αυτής της ενότητας πραγματοποιήσαμε και το Φρουτοπρωτάθλημα το οποίο είχε διάρκεια 1 μήνα. Τα παιδιά κλήθηκαν να φέρνουν σαν μικρογεύμα στο σχολείο ένα φρούτο καθημερινά. Με την κίνηση αυτή κέρδιζαν έναν πόντο. Ο/Η μαθητ/ής-τρια που θα μάζευε τους περισσότερους πόντους θα ήταν ο/η Φρουτοπρωταθλητ/ής-τρια. Νικήτρια ανακυρήχθηκε η Ελένη Κατσούνη η οποία περέλαβε ένα αναμνηστικό βραβείο.
Στόχος της κίνησης αυτής ήταν η βιωματική εμπειρία των παιδιών και η σύνδεση των φρούτων σαν μικρογεύμα μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

2η ενότητα: Το πρωινό.
   Σε αυτή την ενότητα διοργανώσαμε πρωινό γεύμα στην αίθουσα του σχολείου με τρόφιμα που προσκομίσαμε οι δάσκαλοι και οι μαθητές.Εξηγήσαμε στα παιδιά την σημαντικότητα του πρωινού γεύματος καθώς και ποιες τροφές είναι υγειινές και κατάλληλες για τη σύνθεση του γεύματος

3η ενότητα:Διατροφικά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
   Κάπως έτσι μας βρήκαν και οι γιορτές!Ετσι και εμείς μετα την επιστροφή μας από τις διακοπές των Χριστουγέννων φτιάξαμε την δική μας βασιλόπιτα. Η βασιλόπιτά μας φυσικά έγινε τέλεια αφού όλα τα παιδάκια βάλανε το χεράκι τους σαν μικροί ζαχαροπλάστες!
Το φλουρί βρήκε η Παναγιώτα μας! Της ευχόμαστε να είναι πάντα τυχερή!!
5η ενότητα : Τα σνακ.
   Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν ποια είναι  τα υγιεινά σνακ και ποια από αυτά που καταναλώνονται συνήθως είναι ακατάλληλα. Δώθηκε έμφαση στους ξηρούς καρπούς.Σπάσαμε καρύδια τα καθαρίσαμε  τα φάγαμε ,δοκιμάσαμε διάφορους άλλους καρπούς και ξερά φρούτα. Η έκπληξη των παιδιών δοκιμάζοντας ήταν μεγάλη και τις εντυπώσεις ομολογουμένως κέρδισε το ….παστέλι!!

6η ενότητα : Το ψωμί.
   Μάθαμε το παραδοσιακό παιγνίδι της Κυρά-πινακωτής . Σχεδιάσαμε τον κύκλο του ψωμιού με φωτογραφίες(πως δηλαδή από σπόρος σιταριού στο χωράφι καταλήγει στο τραπέζι μας το φρατζολάκι του ψωμιού ).
Το επόμενο βήμα μας είναι μια επίσκεψη σε  φούρνο του χωριού ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο και τον τρόπο κατασκευής του ψωμιού. Έτσι προσεχώς τα πρωτάκια μας θα γίνουν τα ίδια μικροί φουρνάρηδες και θα φτιάξουν τα δικά τους φρατζολάκια στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: