Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ



Την Πέμπτη 21-03-2013 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή, με τους μαθητές της Γ΄ τάξης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Τους μαθητές συνόδευσαν οι δάσκαλοι των τμημάτων: Δημήτρης Βαρέλας, Ιουλία Χριστοδούλου, Ευγενία Θεοδωράκη καθώς και οι εκπαιδευτικοί Σοφία Σαμαρά (καθηγήτρια μουσικής) και Ουρανία Νικολούζου (καθηγήτρια αγγλικών).
Οι μαθητές στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής παρακολούθησαν το έργο «Κοκκινοσκουφίτσα». Το έργο εντάσσεται στο παιδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΕΛΣ. Βασικός σκοπός της επίσκεψης αποτελεί η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της ικανότητας για αισθητική απόλαυση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε γόνιμη επαφή με ένα ολοκληρωμένο μουσικοσκηνικό έργο – σύνθετο καλλιτεχνικό δημιούργημα, την όπερα. Κατανόησαν ότι μια πληθώρα τεχνών όπως η σκηνογραφία, ο χορός, η υποκριτική τέχνη, η ποίηση και η μουσική συνυπάρχουν στη δημιουργία και απόδοση ενός οπερατικού έργου. Συνειδητοποίησαν τη δυνατότητα εκφοράς σεναρίου – πλοκής μέσω ομιλούμενων διαλόγων (ρετσιτατίβο) και μέσω της ασματικής εκφοράς της μελωδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτίμησαν θετικά το κλασικό τραγούδι, την περίτεχνη μελωδική εκφορά και το ρυθμικό παράγοντα των μελωδικών σχηματισμών.
Αξιολογώντας την παράσταση, κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί η αυξημένη ποιότητα του σεναρίου, της σκηνογραφίας, της υποκριτικής και της μουσικής επένδυσης. Αποτελεί μια σύγχρονη οπτική θεώρηση του κλασικού παραμυθιού, ελαφρώς διαφοροποιημένη και εμπλουτισμένη με κοινωνικά – εκπαιδευτικά μηνύματα. Οι εκτελεστές απέδωσαν  την πλοκή του έργου με αυξημένη επαγγελματική συνείδηση και υποκριτικές ικανότητες μεταφέροντας στο κοινό ποικίλα συναισθήματα όπως αγωνία, συγκίνηση, χαρά, φόβο και λύτρωση. Τέλος, επισημαίνεται ότι η μουσική του έργου (φωνητική, οργανική) περιείχε δεξιοτεχνικά αποσπάσματα, που αποδόθηκαν με ακρίβεια και άρτια τεχνική.
                                                                                                                          Σοφία Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: