Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τα «Χελιδονίσματα» έφεραν την Άνοιξη!



 Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς καλωσόρισαν την άνοιξη με το παραδοσιακό έθιμο "Τα Χελιδονίσματα". Το έναυσμα έδωσαν η δασκάλα της μουσικής Αναστασίου Αλέκα , η δασκάλα του τμήματος Δ1 Χριστοδούλου Ιουλία και η δασκάλα του Δ2 Δεμερτζή Γεωργία.
 Τα χελιδονίσματα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Μαρτίου, η συνήθεια δηλ. να γυρίζουν το πρωί της ημέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας τα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών.

Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το "ελληνικό" έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία Παρ' όλα αυτά όμως τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και έτσι το έθιμο διατηρήθηκε όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα. Σε κάθε μεριά της Ελλάδας, την 1η του Μαρτη τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια τους, τους αγγελιοφόρους της Άνοιξης. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια . Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα "χελιδονίσματα" ενώ τα κουδουνάκια συνόδευαν το τραγούδι τους.

Ήρθε ήρθε χελιδόνα                               κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
ήρθε και άλλη μεληδόνα                        καλοκαίρι θα μυρίσεις. 
κάθησε και λάλησε                                 Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις,       
και γλυκά κελάηδησε:                             πάλιν άνοιξη θ' ανθίσεις.
"Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ

Δεν υπάρχουν σχόλια: