Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Greeklish ο «εχθρός» της Ελληνικής Γλώσσας

Τα Greeklish, δηλαδή ελληνικά γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες, έχουν κατακλύσει τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύει ο Ελληνικός γραπτός λόγος. Πρώτα χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογιστή λόγω του ότι κάποια προγράμματα δεν υποστήριζαν τα ελληνικά. Πλέον τα ηλεκτρονικά συστήματα υποστηρίζουν τα ελληνικά αλλά πολλοί τα χρησιμοποιούν γιατί είναι πιο γρήγορα στην πληκτρολόγηση και δεν υπάρχει λόγος για σωστή ορθογραφία. Τα Greeklish μπορεί να είναι ορθογραφικά, δηλαδή να ακολουθούν τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας, ή να είναι φωνητικά, δηλαδή να σκοπεύουν στη φωνητική απόδοση των ελληνικών. Ο περισσότερος όμως κόσμος χρησιμοποιεί ένα "μικτό" σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση.
Πλέον τα Greeklish χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Σε μηνύματα μέσω κινητού, στο Διαδίκτυο, σε διαφημίσεις και ακόμα και σε βιβλία. Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο Exegesis του Γιάννη Ανδρουτσόπουλου γραμμένο στα Greeklish. Κυρίως τα χρησιμοποιούν οι νέοι. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι όλο και περισσότεροι νέοι να γράφουν ανορθόγραφα ή να έχουν προβλήματα στη σύνταξη τους. Ακόμα, έχουν βρεθεί σε γραπτά πανελληνίων Greeklish. Η κατάχρηση που γίνεται από τους νέους θα τους οδηγήσει σταδιακά να ξεχάσουν τη γλώσσα τους. Οι χρήστες ισχυρίζονται πως τα χρησιμοποιούν μόνο στον υπολογιστή και στο κινητό και πως δεν επηρεάζει τον γραπτό τους λόγο. Δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Καιρό τώρα οι φιλόλογοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, πως τα Greeklish δεν είναι απλά μια μόδα. Μέχρι που πρόσφατα η ομάδα του Ράδιο Αρβύλα έφτιαξε ένα σποτάκι στο οποίο παρακαλούσε τους Έλληνες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα Greeklish στον υπολογιστή και γενικά στην καθημερινή τους ζωή. Καταδικάζοντας το ως έγκλημα κατά της Ελληνικής Γλώσσας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, κάποιοι χρήστες υπολογιστών, να σταματήσουν τη χρήση των Greeklish.

Γιατί όμως όλοι πανικοβάλλονται για την αλλοίωση της γλώσσας; H γλώσσα είναι η εθνική μας ταυτότητα. Η οπτική γωνία ενός λαού εκφράζεται μέσω της γλώσσας του. Γι’ αυτό πολλοί προσπαθούν να την προστατέψουν, κάποιες φορές υπερβάλλοντας. Δεν φταίει η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος στην αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας αντιθέτως έγινε πιο προσιτή. Αύτη όμως η ξενομανία και η κακή χρήση, κάποιες φόρες, από τα Μ.Μ.Ε ενισχύουν την αλλοίωση της. Η λεξιπενία των νέων δεν οφείλεται μόνο στα Greeklish και στην τηλεόραση αλλά και στην έλλειψη διαβάσματος. Θα έπρεπε οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι νέοι, να καταλάβουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Γιατί η γλώσσα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η εθνική μας ταυτότητα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «σώσουμε» τη γλώσσα μας, αλλά ας ξεκινήσουμε από τα greeklish. Να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε, και ας κάνουμε ορθογραφικά λάθη, από τα λάθη μαθαίνουμε. Με αυτόν τρόπο θα κρατάμε ζωντανή την επαφή μας με την ελληνική γλώσσα καθημερινά. Έτσι δεν θα την «ξεχάσουμε». Πρέπει επιτέλους να δράσουμε ενάντια αυτής της ξενομανίας και να μην κατακρίνουμε τις απόψεις περί προστασίας της Ελληνικής γλώσσας ως ακραίες εθνικιστικές ενέργεις. Γιατί όπως προανέφερε η γλώσσα είναι ο τρόπος σκέψης του λαού. Άμα «πεθάνει» μια γλώσσα «πεθαίνει» μαζί της ένας πολιτισμός, μια φιλοσοφία ενός λαού.
Κορινθιακή στήλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: