Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ/ΠΑΙΔΙΑ


Αγαπητοί   γονείς  και παιδιά του σχολείου μας,

Αυτή την περίοδο ζούμε όλοι μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση   εξαιτίας του κορονοϊού  που  πλήττει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη χώρα μας  και  παγκοσμίως. Είναι απαραίτητο να τηρούμε τις οδηγίες  που λαμβάνουμε από την πολιτεία για να προστατέψουμε πρώτα εμάς και στην συνέχεια και τους  άλλους γύρω μας . Ένα από τα μέτρα που πήρε η πολιτεία είναι το κλείσιμο των σχολείων αρχικά για δύο εβδομάδες  και στην συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα .
Η ζωή και η καθημερινότητα όλων μας και των μεγάλων και   των παιδιών  έχει αναστατωθεί ,  μα είναι   ζωτικής σημασίας για  να παραμείνουμε υγιείς  να  μείνουμε στα σπίτια μας  για όσο καιρό κρίνουν οι ειδικοί  .
Αποδεχόμαστε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο .Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τη δική μας συμπεριφορά, τις σκέψεις μας και τις επιλογές μας .Επιπλέον , είναι  μια  ευκαιρία  να   αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά μας , στην οικογένειά μας ,  να  παίξουμε , να μιλήσουμε , να ακούσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες τους ,διδάξουμε  στα παιδιά μας  τον τρόπο που εκείνα μπορούν να αντιδρούν  όταν τα  πράγματα  δυσκολεύουν .
Κάνουμε υπομονή μέχρι όλο αυτό να περάσει και σχέδια αλλά και όνειρα για το τι θα κάνουμε όταν όλη αυτή η κατάσταση είναι πια παρελθόν.
Συνεχίζουμε να διατηρούμε την ελπίδα και να σκεφτόμαστε θετικά. Αυτές τις ώρες χρειάζεται αίσθημα ατομικής ευθύνης και αισιοδοξία και όλα θα κυλήσουν ομαλά!
Αποφεύγουμε τις "μαύρες" σκέψεις και  επικεντρωνόμαστε στο παρόν, ζούμε τη στιγμή και την κάθε μέρα ξεχωριστά και όσο καλύτερα μπορούμε.
Η ανάγνωση ενός βιβλίου θα μας κρατήσει καλή συντροφιά και θα μας ταξιδέψει στον κόσμο του με τη φαντασία. Μια καλή ταινία θα μας κάνει να ξεχαστούμε για λίγο. Ακούμε μουσική που αγαπάμε και , γιατι όχι , μάλιστα επιβάλλεται , χορεύουμε προσφέροντας στον εαυτό μας και στα παιδιά μας  ευκαιρίες για κίνηση και διασκέδαση . Αυτές τις δύσκολες στιγμές ας ξανά θυμηθούμε όσα πραγματικά έχουν αξία στη ζωή, όπως το γέλιο και η αγάπη.
Κάθε δυσκολία μπορούμε να τη δούμε σαν εμπειρία και σαν ευκαιρία να διδαχθούμε από αυτή. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αλλαγές. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, αυτή η κρίση να είναι μια ευκαιρία για να γίνουμε πιο ευέλικτοι, πιο υπεύθυνοι, πιο αλληλέγγυοικαι φυσικά ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε μέχρι στιγμής.
Θυμόμαστε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως προβλήματα είναι μόνο τα προβλήματα υγείας, όλα τα άλλα θέματα είναι απλώς προβληματισμοί.
Τέλος , μπορεί να είμαστε απομονωμένοι αλλά όχι μόνοι . Είμαστε μαζί σε αυτή  τη δύσκολη περίοδο και όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σας ευχόμαστε πάνω απ όλα  υγεία ,     καλή δύναμη , σύνεση και υπευθυνότητα   για να μπορούμε όλοι μαζί να ανταμώσουμε όταν  η μπόρα περάσει !

Αγαπημένα μας παιδιά,

Αυτό που ζούμε είναι περίεργο, διαφορετικό και δύσκολο. Όμως με αισιοδοξία, υπομονή, υπευθυνότητα  και καλή προαίρεση θα το ξεπεράσουμε. Ευτυχώς για μας είναι πιο εύκολο που "Μένουμε σπίτι" σε χωριό , από κάποιους άλλους  που βρίσκονται σε διαμερίσματα πόλεων.
Ας το δούμε όλοι σαν μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα που πριν τα βλέπαμε ή τα κάναμε αλλιώς. 

Οργανωθείτε! Φτιάξτε το δικό σας ημερήσιο πρόγραμμα επιλέγοντας τέσσερις ή πέντε διαφορετικές δραστηριότητες εκτός από ηλεκτρονικά μέσα, όπως πχ κηπουρική (υιοθετήστε ένα κομμάτι του κήπου σας και φροντίστε το), γυμναστική (ποδήλατο στην αυλή, παιχνίδι με μπάλα παρέα με τους γονείς ή τα αδέρφια σας), μαγειρική (γιατί όχι; με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου), διάβασμα (μα ήταν ανάγκη! ό,τι σας αρέσει, όπως κόμικς, περιοδικά, λογοτεχνία). Προτείνετε στους γονείς ή στα αδέρφια σας  να κάνετε μαζί τους κάποιες από αυτές, αν είναι εφικτό! Οι δραστηριότητες μπορεί να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Εσείς  αποφασίζετε. 
Σας προτείνουμε μερικές:
·                     φωτογραφίζω τον ουρανό διαφορετικές ώρες τις ημέρας. Μπορείς να τις εκτυπώσεις και να φτιάξεις κάρτες.
·                     κάνω σαφάρι στον κήπο μου. Ψάχνω τα φυτά, λουλούδια, ζώα. Ρωτάω τους γονείς μου για όποια απορία έχω. Φτιάχνω το ημερολόγιο του μικρού εξερευνητή (φυτολόγιο)
·                     φτιάχνω ποπ κορν και βλέπω μια όμορφη ταινία με όλη η οικογένεια
·                     παίζω το αγαπημένο  επιτραπέζιο παιχνίδι, "όνομα ζώο φυτό", παντομίμα
·                     καθαρίζω το γραφείο, την βιβλιοθήκη, την ντουλάπα
·                     σχεδιάζω μια αφίσα "μένουμε σπίτι" και για ποιο λόγο (σλόγκαν) 
·                     κρατάω καθημερινά ημερολόγιο με τις δραστηριότητες και τις σκέψεις μου
·                     αναλαμβάνω να φροντίσω  τα ζώα του σπιτιού
Φυσικά εσείς έχετε πολύ πλούσια φαντασία και μπορείτε να βρείτε ακόμη πιο ενδιαφέροντα πράγματα!
Σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!
Μέχρι τότε να περνάτε όμορφα και να προσέχετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: