Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αλκυονίδες Μέρες


Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται οι μέρες εκείνες του Ιανουαρίου, οι οποίες έχουν καλό καιρό και ηλιοφάνεια. Πρόκειται για αρχαία ελληνική ονομασία, που προέρχεται απ' τον Αριστοτέλη. Μετεωρολογικά εξηγείται με την εξίσωση των βαρομετρικών πιέσεων μεταξύ της Νοτίου και Βορείου Ευρώπης, ενώ μυθολογικά υπάρχουν πολύ όμορφες ιστορίες για το φαινόμενο αυτό... Δεν υπάρχουν κάθε χρόνο Αλκυονίδες μέρες, π.χ. το έτος 1947 δεν υπήρξαν καθόλου. Στην Ελλάδα το 2011, έκαναν την έναρξή τους τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Το πουλί Αλκυόνα 
Οι Αλκυονίδες μέρες έχουν πάρει την ονομασία τους από το ψαροπούλι Αλκυόνα, που κλωσσά τα αυγά του εκείνες τις ημέρες. Η Αλκυόνα, σύμφωνα με την παράδοση, είναι ένα πουλί που συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Αν και αποδημητικό πουλί, δε φεύγει, αλλά έρχεται το φθινόπωρο, ενώ φεύγει αρχές Μαρτίου. Γεννά τα αυγά του στις σχισμές των βράχων της θάλασσας.

Σύμφωνα με ένα μεσαιωνικό μύθο, το χρώμα της Αλκυόνας στην αρχή ήταν γκρίζο, όταν όμως έγινε ο βιβλικός κατακλυσμός πέταξε ψηλά και το στήθος της έγινε κόκκινο απ' τον ήλιο, ενώ η ράχη της μπλε απ' το χρώμα του ουρανού. Για τη συζυγική πίστη των Αλκυόνων αναφέρεται ότι όταν ο σύζυγος της Αλκυόνας γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει πια, τότε η θηλυκιά Αλκυόνα τον παίρνει στους ώμους της και τον μεταφέρει πάντοτε μαζί της, τον ταΐζει και τον περιποιείται ως το θάνατο.

Ο μύθος της Αλκυόνης
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου, του θεού των ανέμων. Ζούσε στα ακρογιάλια της θάλασσας με τον άντρα της, τον Κήυκα, και αισθάνονταν τόσο πολύ αγαπημένοι και ευτυχισμένοι, ώστε παρομοίαζαν τους εαυτούς τους με το ζευγάρι των θεών, Δία και Ήρα. Για την ασέβειά τους, όμως, αυτή, ο Δίας οργίστηκε τόσο πολύ που μεταμόρφωσε τον Κήυκα σε όρνιο. Η Αλκυόνη, χωρίς να γνωρίζει τι είχε συμβεί, έτρεχε παντού τρελαμένη για να βρει τον αγαπημένο της σύζυγο. Οι θεοί του Ολύμπου τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν στο θαλασσοπούλι, την Αλκυόνα, που μοιάζει να ψάχνει στις θάλασσες για να βρει το χαμένο της σύζυγο.

Η δυστυχία, όμως, της Αλκυόνης δε σταμάτησε εδώ. Αντίθετα απ' τα άλλα πουλιά που γεννούσαν την άνοιξη, μες στην καλοκαιρία, η Αλκυόνα γεννούσε μες στη βαρυχειμωνιά, οπότε τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας της άρπαζαν τα αυγά ή τα νεογέννητα πουλάκια, κάνοντάς την να κλαίει σπαραχτικά. Για άλλη μια φορά, οι θεοί του Ολύμπου τη λυπήθηκαν και ο Δίας πρόσταξε για 15 μέρες μες στο Γενάρη να κοπάζουν οι άνεμοι και ο ήλιος να ζεσταίνει τη φύση, ώστε να μπορέσει η Αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά και τα πουλάκια να μπορέσουν να πετάξουν.

Οι Αλκυονίδες Μέρες ως μήνυμα αισιοδοξίας 
Η φύση μας δείχνει ότι όλα είναι μια εναλλαγή καταστάσεων: καλών και κακών, κακοκαιρίας (χειμώνας) και καλοκαιρίας (καλοκαίρι), ζωής και θανάτου. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι ζούμε σε ένα θαύμα που ονομάζουμε "ζωή". Οι Αλκυονίδες Μέρες, αν τις δούμε συμβολικά, μεταφέρουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, ότι ακόμα και στη "βαρυχειμωνιά" θα υπάρχουν περιστάσεις που θα μας δίνουν δύναμη και θάρρος, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, ώστε αισιόδοξοι πια να περιμένουμε την "καλοκαιρία" και τον ερχομό της "άνοιξης", κυριολεκτικά και μεταφορικά. 

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σχολικά μαθήματα: Πρακτικές συμβουλές για το διάβασμα στο σπίτι

από την ψυχολόγο - ειδική παιδαγωγό κ. Πηνελόπη Στάμου
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει το διάβασμα για το σχολείο, όμως για τους γονείς το «μαρτύριο» είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που θα βοηθήσουν τόσο...
το παιδί όσο και εσάς να κάνετε τις σχολικές εργασίες και το διάβασμα μια πιο ευχάριστη εμπειρία.

Ψυχολογική υποστήριξη

Την ώρα που το παιδί πρέπει να κάνει τα μαθήματά του, καθίστε δίπλα του και βρείτε ευκαιρία να κάνετε και εσείς δικές σας δουλειές «γραφείου», όπως για παράδειγμα να υπολογίσετε τους λογαριασμούς του σπιτιού, να απαντήσετε σε e-mail, να κάνετε τη λίστα του σούπερ μάρκετ ή ό,τι άλλο μπορεί να χρειάζεστε για τη δουλειά σας. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα καταλάβει ότι όλοι στην οικογένεια έχουν κάποιες δουλειές να κάνουν το απόγευμα, ενώ θα είστε εκεί ανά πάσα στιγμή χρειάζεται τη βοήθειά σας. Μπορείτε, μάλιστα, τις στιγμές εκείνες να κάνετε και "συναγωνισμό" με το παιδί, π.χ. να ξεκινήσετε και εσείς να γράφετε μαζί του ορθογραφία και νικητής να είναι όποιος την γράψει πιο γρήγορα!

Μοιρασμένα ταλέντα

Ο κάθε γονιός μπορεί να βοηθά το παιδί με τα μαθήματα στα οποία έχει περισσότερη άνεση. Αν η μαμά ήταν πάντα καλύτερη στα φιλολογικά και ο μπαμπάς στα μαθηματικά, μπορεί ο κάθε ένας να αναλάβει αυτά τα μαθήματα, προκειμένου το διάβασμα να γίνει πιο ξεκούραστο και πιο ευχάριστο για όλους.

Όχι στη μασημένη τροφή

Όταν το παιδί πασχίζει να δώσει τη σωστή απάντηση, ενώ εσείς την έχετε έτοιμη μπροστά σας, το πιο απλό είναι να του την πείτε και να συνεχίσετε στην επόμενη άσκηση. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί δεν θα μάθει τίποτα. Είναι προτιμότερο εκείνη τη στιγμή να ζητήσετε από το παιδί να προσπαθήσει να δώσει μία απάντηση κι αν αυτή είναι λάθος να το σημειώσετε και να επανέλθετε στην άσκηση αυτή αργότερα. Σκοπός, δηλαδή, δεν είναι να του δώσετε εσείς την απάντηση, αλλά να ωθήσετε το παιδί να την αναζητήσει μόνο του.

Όχι στους τσακωμούς

Σε κάθε περίπτωση, όταν το παιδί δυσκολεύεται πραγματικά με κάποιο μάθημα, μην το αφήσετε να «πνίγεται» για να βρει την απάντηση. Πρέπει να ξέρει ότι είστε εκεί για να το βοηθάτε, όχι για να του κάνετε τη ζωή δύσκολη, καθώς με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος και με εσάς να θυμώσει και το συγκεκριμένο μάθημα να μισήσει. Το διάβασμα με το παιδί μπορεί, όταν παρουσιάζονται δυσκολίες, να προκαλέσει εκνευρισμό σε όλους και αυτό είναι κάτι που δεν θα βοηθήσει στη διαδικασία της μάθησης. Μην εγκαταλείψετε το παιδί που προσπαθεί, κι ας έχετε κουραστεί. Μπορείτε είτε να ζητήσετε τη βοήθειά του/της συζύγου σας, είτε να αναζητήσετε μαζί απαντήσεις online, είτε ακόμα και να απευθυνθείτε σε κάποιον καθηγητή, σε περίπτωση που το παιδί μπορεί να χρειάζεται ιδιαίτερα μαθήματα.

Όχι στο κυνήγι των καλών βαθμών

Σημαντικό είναι να έχει το παιδί καλούς βαθμούς στους σχολικούς του ελέγχους, καθώς έτσι επιβραβεύονται οι προσπάθειές του από τους δασκάλους και παίρνει το παιδί κίνητρο να συνεχίσει. Όμως οι βαθμοί δεν θα πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό. Έχει μεγαλύτερη σημασία το παιδί να εμπεδώσει αυτά που διαβάζει, ώστε να αποκτήσει πραγματικές γνώσεις, παρά να αποστηθίζει τα μαθήματα μόνο και μόνο για να παίρνει καλούς βαθμούς στην εξέταση και έπειτα να ξεχνά όσα έμαθε. Άλλωστε, η πίεση των γονιών για καλούς βαθμούς μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί άγχος, το οποίο δεν θα το βοηθήσει τελικά στη μάθηση.

Όχι στο "όχι" - Ναι στην επιβράβευση

Όταν θέλετε να διορθώσετε ένα παιδί κατά το διάβασμά του, μην ξεκινάτε την φράση σας με αρνητισμό, λέγοντας π.χ. "όχι, δεν είναι έτσι" ή "μην το γράφεις έτσι" κ.λ.π., καθώς άθελά σας μπορεί να δημιουργήσετε αρνητικό κλίμα και να το αποθαρρύνετε. Είναι προτιμότερο οι φράσεις σας να ξεκινούν με "καλύτερα να το κάνεις έτσι" ή "ίσως είναι προτιμότερο να γράψεις αυτό".

Από την άλλη, όταν ένα παιδί τα καταφέρνει καλά στη μελέτη των μαθημάτων του, μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε τακτικά, τόσο λεκτικά (λέγοντας "μπράβο"), όσο και υλικά, π.χ. κολλώντας του ένα αυτοκόλλητο για κάθε καλή προσπάθειά και συμφωνώντας ότι στα 10 αυτοκόλλητα "κερδίζει" να δει το βράδυ την αγαπημένη του ταινία.

Σωστός προγραμματισμός

Είναι σημαντικό να τεθούν εγκαίρως κάποιοι κανόνες, αναφορικά με το διάβασμα του παιδιού, τους οποίους θα συμφωνήσετε από κοινού. Για παράδειγμα, ο τόπος και ο χρόνος που θα λαμβάνει αυτό χώρα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος κάθε μέρα. Ο τόπος μπορεί να είναι το γραφείο του, το γραφείο των γονιών ή το τραπέζι της κουζίνας. Ο χρόνος μπορεί να είναι αμέσως μετά το σχολείο, μετά το μεσημεριανό φαγητό ή ακόμα και μετά τον μεσημεριανό ύπνο. Το σημαντικό είναι η διαδικασία να είναι σταθερή και συστηματική, να γίνει τρόπος ζωής στο παιδί, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει. Επιπλέον, μία καλή ιδέα προγραμματισμού είναι να κάνετε μία λίστα με τα μαθήματα που έχει να κάνει το παιδί για την επόμενη ημέρα, για να μην σας «ξεφύγει» κάτι, και να ξεκινήσετε από αυτό με το οποίο δυσκολεύεται το παιδί περισσότερο ή από αυτό που απαιτεί περισσότερη «δουλειά».

Το «μισητό» μάθημα

Συμβαίνει συχνά, όταν το παιδί δυσκολεύεται με κάποιο μάθημα, να πάρει απόφαση ότι δεν θα τα καταφέρει ποτέ και να σταματήσει να προσπαθήσει. Το πιθανότερο είναι ότι ο γονιός τότε θα παροτρύνει το παιδί να προσπαθήσει περισσότερο, όμως συχνά ο τρόπος αυτός δεν βοηθάει.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, στην περίπτωση που βλέπετε το παιδί «πελαγωμένο» με κάποιο μάθημα, είναι να δείξετε κατανόηση και να ζητήσετε τη γνώμη του. Πείτε του, λοιπόν, ότι καταλαβαίνετε πως δυσκολεύεται, πως δεν του αρέσει αυτό το μάθημα και ρωτήστε το τι πιστεύει πως θα μπορούσε να γίνει. Αν απαντήσει ότι δεν θέλει να ξαναδιαβάσει αυτό το μάθημα εξηγήστε ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα σημαίνει κακούς βαθμούς, κάτι που θα στεναχωρήσει και το ίδιο το παιδί. Αντιπροτείνετε, λοιπόν, να βοηθήσετε το παιδί όπως μπορείτε ή να βρείτε έναν νέο, εναλλακτικό τρόπο διαβάσματος αυτού του μαθήματος, π.χ. με εικόνες, με πραγματικά παραδείγματα, κρατώντας σημειώσεις, χρησιμοποιώντας πολύχρωμα στυλό –οτιδήποτε μπορεί να κάνει το μάθημα πιο ευχάριστο.

Παράλληλα, φροντίστε να επικοινωνήσετε και με τον δάσκαλο ή καθηγητή του παιδιού και να τον ενημερώσετε για τις δυσκολίες που αυτό αντιμετωπίζει, προκειμένου να του δώσει λίγη παραπάνω προσοχή κατά την ώρα του μαθήματος.

Πρακτικές συμβουλές:

Πρόβλημα: «Δεν θέλω να διαβάσω!»

Λύση 1: «Το καταλαβαίνω, αλλά δες την θετική πλευρά του διαβάσματος: Με το διάβασμα μαθαίνεις σπουδαία πράγματα και γίνεσαι ακόμα πιο έξυπνος!»

Λύση 2: «Θέλεις να το συζητήσουμε αύριο με τον δάσκαλο/καθηγητή σου και να μας δώσει εκείνος μία λύση;»

Πρόβλημα: Δε μπορεί να απομνημονεύσει ένα κείμενο (π.χ. ποίημα).

Λύση 1: Δοκιμάστε να του το μάθετε στον ρυθμό κάποιου αγαπημένου του τραγουδιού. Έτσι θα μπορεί να θυμάται τους στίχους πιο εύκολα.

Λύση 2: Δοκιμάστε να σχεδιάσετε εικόνες με στιγμιότυπα του κειμένου, και βάλτε τις μαζί με το παιδί στη σωστή σειρά, ώστε να θυμάται πιο εύκολα τη ροή της ιστορίας.

Πρόβλημα: Δυσκολία στα μαθηματικά.

Λύση 1: Κατευθυνθείτε στην κουζίνα. Εκεί θα βρείτε πολλά εφόδια (π.χ. φρούτα ή ξηρούς καρπούς) που θα σας βοηθήσουν με τις μαθηματικές πράξεις.

Λύση 2: Υπάρχουν παιδικά τραγουδάκια (π.χ. από την συλλογή 'Λάχανα και Χάχανα') που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αποστηθίσει μαθηματικές πράξεις ή ακόμα και την προπαίδεια.

Πρόβλημα: Δυσκολία στην ανάγνωση.

Λύση: Ανάλογα με την ηλικία και την τάξη του παιδιού, οι γονείς μπορούν να βοηθούν το παιδί στην ανάγνωση χρησιμοποιώντας χρώματα, είτε για συλλαβές είτε για προτάσεις είτε για παραγράφους (π.χ. στη λέξη πα-τα-τα μπορούν να χρωματίσουν τη συλλαβή "πα" με κόκκινο και δύο ίδιες συλλαβές "τα" με πράσινο). Έτσι το παιδί θα έχει οπτική διάκριση της συλλαβής ή της πρότασης και θα μπορεί πιο εύκολα να τη διαβάσει.

Πρόβλημα: Δυσκολία στη γραφή.

Λύση: Οι λεκτικοί συνειρμοί βοηθούν σημαντικά στη γραφή. Για παράδειγμα, όταν το παιδί πάει να γράψει τη λέξη "σοκολάτα" και δεν δυσκολεύεται να θυμηθεί το γράμμα "κ", μπορούν οι γονείς να θυμίσουν ότι είναι το ίδιο γράμμα που περιλαμβάνεται και στη λέξη "γλυκό" -και η σοκολάτα είναι γλυκό!

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Από που πήραν τα ονόματα τους οι 12 μήνες του χρόνου

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι αυτό τον αποκαλούσαν και…  Janus bifrons δηλαδή διπρόσωπο Ιανό. Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι αυτό και του αφιέρωσαν τον Ιανουάριο που σαν πρώτος μήνας του χρόνου, κοίταζε προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών. Με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου και οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι.
Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αύγουστου του αφαιρέθηκε άλλη μια μέρα η οποία προστέθηκε στον Αύγουστο και έτσι έχει 28 ημέρες, και 29 κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε το έτος αντί 365 ημέρες έχει 366 και ονομάζεται δίσεκτο από το bis sextus (δις έκτη) δηλαδή δύο φορές η 24η του μήνα που ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου. Εμείς, τον λέμε Φλεβάρη επειδή τότε ανοίγουν οι φλέβες της γης, δηλαδή αναβρύουν πολλά νερά, τον λέμε και Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει λιγότερες μέρες.

ΜΑΡΤΙΟΣ: Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου. Ήταν πατέρας του Ρέμου και του Ρωμύλου και γενάρχης των Ρωμαίων. Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία.
Οι Έλληνες του έχουν δώσει πολλά ονόματα, όπως «ανοιξιάτης» επειδή φέρνει την άνοιξη, «γδάρτης», «παλουκοκαύτης» και «πεντάγνωμος» επειδή ο καιρός είναι άστατος, «βαγγελιώτης» από τη γιορτή του Ευαγγελισμού, «πενταγιόματο» (δηλ. πέντε γεύματα) στην ορεινή Πελοπόννησο. Την 1η του Μάρτη, τα παιδιά δένουν στο χέρι τους το «μάρτη» ή «μαρτιά» ένα κορδόνι από κόκκινη και άσπρη κλωστή, για να μη τα κάψει ο μαρτιάτικος ήλιος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη. Τον λέμε Ανοιξιάτη, Λαμπριάτη από τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και Αϊγιωργίτη από την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Την Πρωταπριλιά συνηθίζουμε να λέμε αθώα ψέματα και να κάνουμε ανώδυνες φάρσες, ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τη δυτική Ευρώπη και που έγινε περισσότερο γνωστό περί το 1880 μέσω της «Εφημερίδας» του Κορομηλά.

ΜΑΪΟΣ: Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος.Είναι ο μήνας των λουλουδιών και την 1η Μαΐου πλέκουμε στεφάνια με λουλούδια και τα κρεμάμε στις εξώπορτες μέχρι τις 24 Ιουνίου που τα καίμε στις φωτιές του Άι- Γιάννη.
Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ημέρα αργίας και διεκδικήσεων των εργατών γι αυτό την ονομάζουμε και «Εργατική Πρωτομαγιά». Τη 2η Κυριακή του Μαΐου είναι η «Γιορτή της Μητέρας». Κατά το τριήμερο 21-23 γίνονται «Τα Αναστενάρια» προς τιμή των Αγίων Κωνασταντίνου και Ελένης. Στο τελετουργικό τους περιλαμβάνουν εκστατικούς χορούς, πομπικές περιφορές εικονισμάτων αλλά κυρίως πυροβασία δηλαδή περπάτημα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Τον λένε και Κερασάρη γιατί τότε βγαίνουν τα κεράσια.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο. Αυτός ανέτρεψε τον βασιλιά Ταρκύνιο τον Υπερήφανο το 510 π.Χ., εγκαθίδρυσε τον θεσμό της Υπατείας, θεμελίωσε τη Δημοκρατία και έγινε ο πρώτος Ύπατος της Ρώμης.
Στις 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι, ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο. Λέγεται θεριστής γιατί κατά τη διάρκεια του γίνεται ο θερισμός του σταριού, ορνιαστής ή ρινιαστής γιατί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση των ήμερων συκιών με ορνιούς δηλαδή καρπούς άγριας συκιάς.

ΙΟΥΛΙΟΣ: Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.Ήταν εξαιρετικά ευφυής πολιτικός, στρατιωτικός, νομοθέτης, ρήτορας, ιστορικός, ανέβηκε σε όλα τα αξιώματα και άφησε σημαντικό έργο. Τον Ιούλιο, οι Ρωμαίοι τον έλεγαν Quintilis επειδή κατά το ημερολόγιο του Νουμά Πομπιλίου ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους με πρώτο το Μάρτιο. Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του έτους ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου.
Το 46π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Σωσιγένη να αναμορφώσει το ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της σελήνης αλλά οι ατέλειες που είχε, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες αποκλίσεις στην εαρινή ισημερία. Στο νέο ημερολόγιο, που ονομάστηκε Ιουλιανό, προστέθηκαν 80 ημέρες που δεν είχαν καταμετρηθεί και το έτος 46 ονομάστηκε «έτος σύγχυσης» διότι είχε 445 ημέρες.
Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως της Αγίας Κυριακής στις 7, της Αγίας Μαρίνας στις 17 που είναι προστάτιδα των παιδιών, του Προφήτη Ηλία στις 20, της Αγίας Παρασκευής στις 26 που προστατεύει τα μάτια, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27. Τον λέμε και Αλωνάρη επειδή κατά τη διάρκειά του γίνεται το αλώνισμα του σταριού.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός. Η ηγεμονία του ήταν η αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου για την αυτοκρατορία που έγινε γνωστή ως Pax Romana. Δημιούργησε μεγάλο έργο, όπως κατασκευή οδικού δικτύου, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώθηση στα γράμματα και τις τέχνες,συγκρότηση μόνιμου στρατού κ.λπ. Ο Οκταβιανός ήταν ανηψιός του Ιούλιου Καίσαρα και εξίσου σημαντική προσωπικότητα με εκείνον. Του αφιέρωσαν τον μήνα Sextilis (έκτος) των Ρωμαίων στον οποίο έδωσαν 31 ημέρες (γιατί θεωρούσαν ότι ήταν υποτιμητικό να έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο), παίρνοντας μία ημέρα από τον Φεβρουάριο ο οποίος έτσι έμεινε με 28 ημέρες.
Τον Αύγουστο γίνονταν παλαιότερα προγνώσεις του καιρού με τα «μερομήνια», δηλαδή το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου χρησίμευε για να προβλέψουν τον καιρό όλης της χρονιάς. Έτσι τα καιρικά φαινόμενα της 1ης Αυγούστου θα ήταν ο καιρός που θα επικρατούσε το Σεπτέμβρη, της 2ης Αυγούστου του Οκτώβρη κ.λπ.
Τον Αύγουστο τον λέμε και Συκολόγο γιατί τότε ωριμάζουν τα σύκα αλλά και Δριμάρη από τις δρίμες (ξωτικά) που τις 6 πρώτες μέρες του Αυγούστου επηρεάζουν τα νεράκαι τότε δεν πρέπει να κολυμπάς ή να πλένεις ρούχα. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας με τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά. Όταν όμως καθιερώθηκε το ιουλιανό ημερολόγιο με πρώτο μήνα του έτους τον Ιανουάριο ο Σεπτέμβριος έγινε ένατος.
Η 1η του Σεπτέμβρη θεωρείται η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, αποτελεί την Αρχή της Ινδίκτου, από την λατινική λέξη indictio (επιβολή φόρου), την οποία εισήγαγε ο Καίσαρας Αύγουστος όταν διέταξε να γίνει γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και να εισπραχθούν φόροι την 1η του Σεπτέμβρη. Η Ινδικτιώνα είναι τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία την γέννηση του Χριστού ή από το 3 π.Χ. Η 23η του Σεπτέμβρη, γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, καθορίστηκε ως Πρωτοχρονιά και ως Αρχή της Ινδίκτου. Η Εκκλησία σ” αυτή την Πρωτοχρονιά τοποθέτησε τη γιορτή της σύλληψης του Προδρόμου, που αποτελεί το πρώτο γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας, ενώ το 462 μ.Χ. η εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για πρακτικούς λόγους.
Τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το γεωργικό έτος καθώς τότε ξεκινούν όλες οι αγροτικές εργασίες. Λέγεται και Τρυγητής γιατί τότε γίνεται ο τρύγος των αμπελιών ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Στις 2 του Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Αγίου Μάμα που θεωρείται προστάτης των βοσκών. Στις 14 του Σεπτέμβρη είναι η μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Στις 23 του μήνα είναι η φθινοπωρινή ισημερία και η νύχτα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα έως την εαρινή ισημερία.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρε ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.
Το Ιουλιανό ημερολόγιο είχε απόκλιση μίας ημέρας κάθε 128 χρόνια από το πραγματικό τροπικό έτος και έτσι το 1582 καταμετρήθηκαν 10 ημέρες απόκλισης, οπότε ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος θέσπισε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582 και την 4η Οκτωβρίου αυτού του έτους την διαδέχτηκε η 15η Οκτωβρίου αντί της 5ης για να αφαιρεθούν οι 10 ημέρες οι οποίες είχαν καταμετρηθεί χωρίς ωστόσο να έχουν διανυθεί και να επανέλθει η εαρινή ισημερία στην 21η Μαρτίου.
Τον Οκτώβριο τον λέμε και Βροχάρη για τις ευεργετικές για τους γεωργούς βροχές του. Ακόμα τον ονομάζουμε Σποριά ή Σπαρτό γιατί αρχίζει η σπορά στους αγρούς, αλλά και Άι-Δημητριάτη για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των χρυσανθέμων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem. Είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ο μήνας που αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς ενώ τελειώνει η σπορά και τα κοπάδια κατεβαίνουν στα χειμαδιά τους να ξεχειμωνιάσουν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη βασιλεύει η Πούλια (πλειάδες) γεγονός που σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα.
Τον λέμε Κρασομηνά γιατί ανοίγονται τα καινούργια κρασιά, Ανακατωμένο γιά τον άστατο καιρό του, Χαμένο γιατί είναι μεγάλες οι νύχτες του και οι μικρότερες στη διάρκεια του έτους οι μέρες του, αλλά και Αρχαγγελίτη από τη μεγάλη γιορτή των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου.
Έχει πάρα πολλές θρησκευτικές γιορτές όπως του Αγίου Μηνά, των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Ακινδύνων, του Αγίου Φιλίππου, του Αγίου Ανδρέα, τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Αγίας Αικατερίνης κ.λπ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα. Είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτές, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ελευθερίου και άλλες με μεγαλύτερη την γιορτή της γέννησης του Χριστού, τα Χριστούγεννα στις 25 του μήνα.
Τον λένε και Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη, Χριστιανάρη, Δεκέμπρη, Άι-Νικολιάτη.
Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο μια και ο ήλιος έχει τώρα τη μεγαλύτερη απόκλιση νότια του Ισημερινού. Στις 22 του μηνός είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε η απόκλιση του ήλιου νότια του Ισημερινού αρχίζει να λιγοστεύει και έτσι αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα και να μικραίνει η νύχτα.
Κατά την παράδοση στις 25 του μήνα ξεχύνονται οι καλικάντζαροι στον επάνω κόσμο και παραμένουν μέχρι τα Φώτα οπότε εξαφανίζονται με τον αγιασμό των υδάτων. Είναι δαιμόνια τα οποία βγαίνουν από τη γη αυτό το δωδεκαήμερο που τα νερά είναι αβάπτιστα για να πειράξουν τους ανθρώπους. Φοβούνται τις φωτιές και τα κουδούνια, γι αυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάβουν φωτιές και τραγουδάνε χτυπώντας κουδούνια.