Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Τα παλαιά Νεοκλασσικά σπίτια της Δροσιάς


     Στη Δροσιά υπάρχουν ακόμα και σήμερα παλαιά σπίτια που μας θυμίζουν πως ήταν τα πράγματα την παλιά εποχή. Τότε, εκείνη την εποχή οι άνθρωποι ασχολούνταν με τα χωράφια τους, τις καλλιέργειές τους και είχαν κοπάδια με ζώα. Τα σπίτια τους τα έχτιζαν ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες τους.     Τα σπίτια κατασκευάζονταν με φυσικά υλικά όπως η πέτρα, το άχυρο, η λάσπη ανακατεμένη με φύκια ή τρίχες ζώων.
 Οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν φτιαγμένα από ξύλο.     Τα χρώματα αυτών ήταν έντονα όπως κόκκινα, πορτοκαλί και  μπλε ενώ του σπιτιού ήταν συνήθως άσπρο. Στις αυλές των σπιτιών υπήρχαν σκάφες για το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων, πατητήρια, αν είχαν χωράφια με αμπέλια ή στάβλοι, αν είχαν ζώα και όλα τα σπίτια είχαν από έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο φτιαγμένο από πηλό και άχυρο.
     Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν υπήρχαν ξεχωριστά δωμάτια, ήταν όλο μαζί ένας ενιαίος χώρος. Υπήρχε πάντα σε κεντρικό σημείο, ένα τζάκι που ζέσταινε όλο το σπίτι και χρησίμευε στην ετοιμασία του φαγητού. Δίπλα στο τζάκι βρισκόταν η λάμπα πετρελαίου που χρησιμοποιούνταν για να φωτίζει το βράδυ.Τους τοίχους διακοσμούσαν φωτογραφίες από γάμους ή πανηγύρια.


                                                                                                                                               
    

                                                                                                                    
                                                                                                                                                            Αυτά τα λίγα σπίτια που έχουν απομείνει, μας θυμίζουν τον κόπο και την αγωνία των παππούδων και των γιαγιάδων μας να επιβιώσουν στην καθημερινότητα της εποχής τους και μας υπενθυμίζουν να είμαστε ευγνώμονες για όλα αυτά που έχουμε εμείς σε αυτή την εποχή. 
Μάρης Ιωάννης -Φοίβος                                                       Τάξη ΣΤ2

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό υλικό για το παρελθόν του χωριού σας αλλά τα συγκεκριμένα κτίρια δεν έχουν καμία σχέση με τα νεοκλασικά.
Φιλικά.