Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Μια καταπληκτική παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης του Σχολείου μας.
Το θρυλικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», ζωντάνεψε θεατρικά, σε διασκευή του Γιώργου Γιαλίτη και σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, στην παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ήταν ένα περιπετειώ

δες θεατρικό ταξίδι με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και διαδραστικές βιντεοπροβολές.
 Το πάντα επίκαιρο μυθιστόρημα, με τη γεύση της περιπέτειας και το ρίγος της εξερεύνησης, παραμένει αγαπημένο ανάγνωσμα των παιδιών, ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά την έκδοσή του (1873), έχοντας γνωρίσει αμέτρητες επανεκδόσεις σε δεκάδες γλώσσες και κινηματογραφικές και θεατρικές μεταφορές. Ο Φιλέας Φογκ, ο Πασπαρτού, ο αστυνόμος Φιξ, η πριγκίπισσα Αούντα, αλλά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου είναι διάσημα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Η Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει για το έργο: «Ο “Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” είναι μια καθαρόαιμη περιπέτεια, η πιο αγαπημένη και πολυδιαβασμένη του Βερν. Μια περιπέτεια, όμως, που μας ταξιδεύει σε ήθη και παραδόσεις άλλων πολιτισμών, μας εξοικειώνει με την έννοια του χρόνου, εξυμνεί την εφευρετικότητα, την ψυχραιμία, την αίσθηση της τιμής και του δικαίου, αλλά και την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων, μέσω της κινητοποίησης όλων των εσωτερικών μας δυνάμεων. Στη διασκευή για την παράστασή μας, προσθέσαμε χιούμορ, ανάλαφρη διαγραφή χαρακτήρων, πολλά τραγούδια, ευφάνταστες χορογραφίες και έθνικ μουσικές, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν παιδιά από έξι ετών αλλά και… ενήλικες!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: