Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Code Week

 
 

H συγγραφή κώδικα και ο προγραμματισμός είναι βασικές ικανότητες με όλο και μεγαλύτερη ζήτηση σε κάθε τομέα.  Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

 

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού (8-26 Οκτωβρίου 2022) θέλει να στηρίξει τους μαθητές στην εκμάθηση αυτών των ικανοτήτων, γι' αυτό και το σχολείο μας θα συμμετέχει σε αυτήν οργανώνοντας μία δραστηριότητα προγραμματισμού και, πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητα προγραμματισμού χωρίς ψηφιακή τεχνολογία, δηλ.  χωρίς την χρήση του διαδικτύου.

 

Ο προγραμματισμός είναι η γλώσσα των πραγμάτων που μας επιτρέπει να συγγράφουμε προγράμματα, ώστε να προσδίδουμε νέες λειτουργικές δυνατότητες σε δεκάδες δισεκατομμύρια προγραμματίσιμων αντικειμένων γύρω μας. Ο προγραμματισμός είναι ο ταχύτερος τρόπος να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας σε θέματα υπολογιστικής σκέψης. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης. Αντιθέτως, οι δικές μας δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να λειτουργήσει η τεχνολογία.

 

Οι δραστηριότητες προγραμματισμού χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν πλευρές της υπολογιστικής λογικής του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει.

 

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αυτής, οι μαθητές:

·       Θα βιώσουν τη συνεργασία και τον ανταγωνισμό

·   Θα κατανοήσουν τον διαχωρισμό των ρόλων μεταξύ ενός προγραμματιστή (Cody) και ενός ρομπότ (Roby)

·       Θα εξοικειωθούν με την έννοια της στοιχειώδους εντολής και του συνόλου των εντολών

·       Θα μάθουν ότι μια ακολουθία στοιχειωδών εντολών μπορεί να επιλύσει ένα πρόβλημα

·  Θα ελέγξουν την ορθότητα ενός συγκεκριμένου προγράμματος μέσω προσομοίωσης της εκτέλεσής του

·       Θα κατανοήσουν ότι ο προγραμματισμός περιλαμβάνει περισσότερο σκέψη παρά τεχνολογία.

Πριν από έναν αιώνα, δεν υπήρχαν καν γλώσσες προγραμματισμού. Σήμερα, οι κώδικες βρίσκονται παντού γύρω μας και σχεδόν τα πάντα μπορούν να προγραμματιστούν-ακόμα και παπούτσια ή κουτιά δημητριακών! Γιατί λοιπόν, να αφήσουμε τη διαμόρφωση του μέλλοντός μας στους άλλους όταν μπορούμε να γίνουμε εμείς οι δημιουργοί και να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα και τις ιδέες μας? Σε τελική ανάλυση, το μόνο όριο είναι η φαντασία μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: